Spring naar content

Btw-tarief voor tekstschrijvers, een uitleg

btw-tarieven-tekstschrijvers

Btw-tarief voor tekstschrijvers, een uitleg

Als je een tekstschrijver bent, is het belangrijk om je administratie goed op orde te houden. Daar heb je veel voordeel van als je weer de belastingaangifte doet. Het is daarom goed om je uren bij te houden die je besteedt aan teksten. Tekstschrijvers hebben soms tarieven per uur, maar soms ook per geschreven woord. Kies wat het beste bij jouw manier van werken past. In beide situaties is het verstandig om de uren bij te houden. Zo weet je ook hoelang je met een bepaalde opdracht bezig bent en heb je jouw administratie op orde.

Administratie en btw

Het is niet noodzakelijk om ingewikkelde, dure administratieve software aan te schaffen. Je kunt je administratie ook prima in Excel bijhouden of gratis administratiesoftware op internet downloaden.

Waar je wel rekening mee moet houden zijn de verschillende btw-tarieven. Bewaar je bonnen en facturen daarom goed! Dit kun je het beste zowel digitaal als op papier doen, omdat de fiscus dit wenst. Het is verplicht om je bonnen, facturen en andere bewijzen van zakelijke transacties zeven jaar te bewaren.

Belastingvoordeel voor tekstschrijvers

Als tekstschrijver kun je profiteren van belastingvoordeel. Je kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling, waardoor de belasting verminderd wordt. Dit betekent dat de kosten die je maakt niet aftrekbaar zijn van dit bedrag. Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden over de kleine ondernemersregeling.

Btw-tarief tekstschrijver

Als tekstschrijver reken je meestal het btw-tarief van 21% voor jouw producten en diensten. Je kunt daarbij denken aan het schrijven van webteksten, reclameteksten, productteksten, blogs, handleidingen, persberichten of mailingen. Maar ga je een boek, vaktijdschrift of krant uitgeven? Dan kan je te maken krijgen met een lager btw-tarief.

Opmerkelijk verschil

Opmerkelijk is dat het btw-tarief van een papieren boek en een e-boek niet hetzelfde is. Het lage tarief van 6% geldt voor papieren boeken, vaktijdschriften en de krant. Het hoge tarief van 21% geldt voor digitale boeken en tijdschriften (e-boek). Dit komt voort uit de Europese btw-richtlijnen die digitale diensten uitsluiten van het verlaagde tarief.

Voordrachten, lezingen en optredens op radio en tv, waarin je jouw eigen werk voordraagt, zijn vrijgesteld van btw.

Belastingaangifte doen?

Tekstschrijvers, houd goed in de gaten welk btw-tarief geldt als je een tekst schrijft. Kom je er echt niet uit, dan kun je altijd een boekhouder inschakelen.