Spring naar content

Hoe word je tekstschrijver

tekstschrijver-potlood

Hoe word je tekstschrijver

Geld verdienen met het schrijven van teksten. Voor velen lijkt het een droombaan. Immers, op school leer je al schrijven, je hebt verslagen, opstellen en wellicht zelfs een scriptie geschreven. Letters op papier zetten, daar is geen kunst aan. Toch? Dus hoe word je tekstschrijver?

Laten we beginnen met een vraag.

Waarom kies je voor een baan als tekstschrijver?

Er zitten voor- en nadelen aan het vak van tekstschrijver. Voor veel (freelance) tekstschrijvers geldt dat ze hun eigen tijd in kunnen delen. Je kan dus zelf bepalen wanneer en hoeveel je werkt. Vaak maakt het ook niet veel uit waar je werkt. Je kan vanuit Australië prima teksten schrijven voor een opdrachtgever in Nederland. Het enige dat je nodig hebt is een computer, internet en soms een telefoon als je een interview moet houden – al kan dat natuurlijk tegenwoordig ook via videobellen.

Enige nadeel van werken 'op afstand' is het feit dat locatiebezoek en face-to-face interviews een uitdaging worden. Voor sommige klanten is persoonlijk contact belangrijk. Bovendien kan je met een locatiebezoek de geur en kleur van een bedrijf opsnuiven en dit verwerken in je tekst.

Als tekstschrijver kan jij je specialiseren in de onderwerpen die jou liggen, waarmee je dus – min of meer – zelf de inhoud van je baan kiest. Nadeel is dat jouw specialisatie kan liggen op een vlak waar zich al veel tekstschrijvers op begeven – zoals bloggen over wonen en mode –, waardoor jij je dus goed moet kunnen onderscheiden om op te vallen onder de potentiële klanten.

Ben je geen specialist maar een generalist? Dan ben je breed inzetbaar en kan je veel verschillende opdrachten aannemen. Tegelijk is dat een nadeel, omdat jij je op veel meer vlakken moet kunnen bewijzen. Je kan ook gespecialiseerd zijn in bepaalde media, zoals on- en offline publicaties, blogs en interviews. Hiervoor gelden dezelfde voor- en nadelen als voor specialisatie in onderwerpen.

Wat doe je als tekstschrijver?

De hoofdtaak van een tekstschrijver is het opstellen van goede, grammaticaal foutloze teksten naar de wensen van de klant en de lezer. Een tekstschrijver wordt echter ook ingezet voor bijvoorbeeld redigeren, controleren en herschrijven, het houden van interviews en het doen van bronnenonderzoek voor inhoudelijke artikelen. Daarnaast moet een tekstschrijver om kunnen gaan met opmerkingen en aanpassingen van de klant en deze kunnen verwerken in de tekst.

Schrijft je als tekstschrijver seo-teksten? Dan moet vaak zoekwoordenonderzoek gedaan worden, waarna de zoekwoorden in de tekst verwerkt dienen te worden. Ben je freelancer? Dan bestaat het werk ook uit acquisitie van nieuwe klanten en het bijhouden van de (financiële) administratie.

Hoe word je tekstschrijver?

Van tekstschrijvers wordt vaak een relevante opleiding gevraagd, zoals één in de richting van journalistiek, communicatie of Nederlandse taal. Ook kunnen verschillende schrijfcursussen gevolgd worden die grotere instellingen aanbieden. Alle opleidingen en cursussen zijn gericht op doen, dus schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Ervaring is immers de beste leerschool.

Verder is het wijs je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Opdrachtgevers kunnen vragen naar je nummer in verband met de belasting, en de belasting kan er naar vragen in verband met je inkomsten. En ten slotte: profileer je sterk en breed. Zet bijvoorbeeld je eigen website op, sluit je aan bij een collectief en meld je aan bij verschillende websites die je profiel online plaatsen. Kom in de kijker bij potentiële klanten en laat je van je sterkste, meest creatieve kant zien. Wees altijd kritisch op je werk, de 'automatische piloot' bestaat niet, vraag altijd om feedback en schiet niet in de verdediging, maar neem opmerkingen serieus. Alleen dan blijf je voortdurend in positieve ontwikkeling.

Hoe word je tekstschrijver bij Schrijversplaza?

Zoals gezegd is ervaring de beste leerschool. Wij kijken bij het selecteren van tekstschrijvers niet (alleen) naar de opleiding, maar eerst en vooral naar het niveau van de teksten, de manier waarop met feedback wordt omgegaan en hoe vlot en goed de inhoud van een briefing wordt opgepakt en verwerkt. Je krijgt een of meerdere proefopdrachten en als die goed bevonden worden laten we je 'los' in ons collectief van tekstschrijvers.

Tekstschrijver worden bij Schrijverplaza? Kijk op onze website om te zien of we een vacature hebben! Op zoek naar de perfecte tekstschrijver? Het team van Schrijversplaza staat voor je klaar!