Spring naar content

Straattaal

Straattaal

“Fakka, bro”

“Fakka, bro. Tantoe balen dat je buik lauw aan het doen was, kil. Issie weer beetje rustig?”.

Weet jij wat hier gezegd wordt? Nee? In dat geval ben je geen uitzondering, maar de groep mensen die deze taal spreekt groeit wel hard. En in welke taal werd dit eigenlijk gezegd? Amsterdams, met een lichte Antilliaanse invloed? Wat betekenen de woorden ‘Fakka’* en ‘Tantoe’?**

Verschillende dialecten

In Nederland worden naar schatting meer dan 60 verschillende dialecten gesproken. Veel dialecten ‘vernederlandsen’, waarbij dialectwoorden steeds meer Nederlandse kenmerken krijgen. Daarnaast is dialect-spreken thuis en op scholen langzaam aan het verdwijnen. Zo krijgt het ABN meer en meer de overhand in onze taal. Maar daar zien we nu een nieuwe taal bijkomen: straattaal, ook wel ‘jongerentaal’ of smalend ‘smurfentaal’ genoemd.

Straattaal als standaard

Webcare-medewerkers van diverse bedrijven hebben het er maar druk mee: reageren op tweets, Facebookberichten en Instagram-reacties. Waar klanten vroeger de telefoon pakten om een klacht of opmerking te deponeren bij de klantenservice, vindt klagen en reageren nu voor een groot gedeelte plaats op social-media. Regelmatig zien we hierbij het gebruik van straattaal als standaard. Bovenstaande zin ‘Fakka, bro…’ is geen uitzondering. Deze stond doodnormaal in de Twitter-feed van een grote, bekende Nederlandse kruidenier als reactie op een klacht van een klant. Jij klaagt in straattaal… wij antwoorden in straattaal. Het liefst nog met een schepje er bovenop.

Online cursus ‘Straattaal

Dacht je als aanstaand webcare-medewerker af te zijn van de sollicitatie-eis het plaatselijke dialect te moeten spreken… moet je weer vloeiend straattaal beheersen! Binnenkort kun je hopelijk, naast Engels, Frans en Duits, ook je eerste online cursus ‘Straattaal’ volgen op je ipod. Het is hard nodig.

*Fakka= Hoe gaat het? **Tantoe=(scheldwoord). Te vergelijken met ‘heel erg’