Spring naar content

Uit hoeveel woorden bestaat een goede website tekst?

alfabet

Uit hoeveel woorden bestaat een goede website tekst?
Formule voor het perfecte aantal woorden

Wil je de perfecte teksten op je website zetten, dan kan dat alleen als je alle voorwaarden voor een goede tekst weet. Eén van de eerste vragen die je stelt is daarbij: uit welk aantal woorden bestaat een goede website tekst?

Die vraag kan je beantwoorden aan de hand van twee deelvragen.

– Hoe lang houd je de aandacht van de gemiddelde lezer vast?
– Welke invloed heeft het aantal woorden op de vindbaarheid van de tekst?

De aandacht van de lezer

Structuur van de tekst

Met een tekst – inclusief beeld – kan je de vluchtige aandacht van de lezer gemiddeld zeven minuten vasthouden. Gaat het om geconcentreerde aandacht, dan is dit drie tot vijf minuten. De structuur van de tekst en de manier waarop de tekst de lezer 'pakt' zijn daarbij van groot belang. De meeste lezers gaan met hun ogen eerst kort over de hele tekst om de opbouw te 'proeven', lezen vervolgens de eerste twee tot drie zinnen en besluiten dan of het de moeite waard is verder te lezen. Een heldere opbouw met korte alinea's voorzien van goede tussenkopjes en een duidelijke 'kop' en 'staart' is dus ondersteunend aan de leesbaarheid van de tekst.

Aantal woorden

Omdat een lezer eerst de tekst 'proeft' en ook naar de afbeeldingen op de website kijkt, heeft hij van de maximaal vijf minuten maar drie over voor het daadwerkelijk lezen van de tekst. Welk aantal woorden leest een gemiddelde lezer in drie minuten? Als je uitgaat van aandachtig lezen is dat ongeveer 150 woorden per minuut. Een website tekst bestaat dus uit niet meer dan 450 tot vijfhonderd woorden. Voorwaarde is dat de opbouw van de tekst voor de lezer aantrekkelijk is en dat de eerste zinnen de lezer dadelijk pakken.

Vindbaarheid van een website tekst

Wat vindt Google

Tegenwoordig worden de meeste websites gevonden via een zoekmachine. Dus wat vindt een zoekmachine – hier meestal Google – een goed aantal woorden voor een website tekst? Minder dan driehonderd woorden vindt Google te kort. Dit aantal woorden voor een website tekst wordt door de zoekmachine extra kritisch bekeken en is daarmee aanzienlijk minder goed vindbaar. Als je daarbij de concentratieboog van de lezer optelt kan je dus het beste kiezen van een tekst met een woorden aantal tussen de driehonderd en vijfhonderd.

Méér dan het aantal woorden

Uiteraard kijkt Google niet alleen naar de lengte van de tekst als het aankomt op de vindbaarheid van de website. Ook uniciteit (dus geen copy – paste), het gebruik van keywords, het aantal backlinks en de populariteit (wordt de tekst gedeeld op social media en dergelijke) zijn ook belangrijke factoren in de vindbaarheid.

De inhoud is key!

Ga voor kwaliteit, niet kwantiteit. Pen geen lappen tekst neer terwijl je eigenlijk geen sterke inhoud meer hebt, alleen om het aantal van vijfhonderd woorden te halen. Schrijf in plaats daarvan een tekst die door de lezers gewaardeerd wordt! Gewaardeerde teksten worden beter gelezen en meer gedeeld. Heb je alles gezegd in 450 woorden? Dan ben je klaar. Heb je meer dan achthonderd woorden nodig? Kijk dan of je het onderwerp kan splitsen in twee deelonderwerpen, zodat je twee goed vindbare teksten van een kleiner aantal woorden schrijft in plaats van één lange.

Vind je het lastig een goede, inhoudelijk sterke en correct opgebouwde website tekst op papier te zetten? Schrijversplaza helpt je graag verder!