Spring naar content

Valkuilen van intelligente tekstschrijvers

Valkuilen-van-intelligente-tekstschrijvers

Valkuilen van intelligente tekstschrijvers

Veel tekstschrijvers zijn hoog opgeleid. Hun gevoel voor taal is goed en ze kunnen uitstekend overweg met de regels van de Nederlandse taal. Ook hebben zij vaak aan een half woord genoeg. En als dat niet het geval is, gaan ze net zo lang door tot ze het onderwerp in de vingers hebben. Stuk voor stuk positieve punten van een intelligente tekstschrijver. Maar is een intelligente tekstschrijver ook een slimme schrijver? Herken de valkuilen, zodat je de beste teksten schrijft voor jouw doelgroep.

Valkuil 1 - Moeilijke woorden

Een intelligente tekstschrijver heeft vaak een hoog denkniveau en is welbespraakt. Maar is jouw publiek dat ook? Nederlanders hebben gemiddeld genomen een mbo-denkniveau. Tijdens het redigeren zien we regelmatig dat een intelligente tekstschrijver moeite heeft om een tekst te vereenvoudigen. Ze gebruiken te moeilijke woorden, omdat die zo gewoon zijn. Schrijf je bijvoorbeeld voor 16-jarige mbo-studiekiezers dat zij assertief moeten zijn, of zeg je dat ze van aanpakken houden? Bij het eerste woord haken veel scholieren af, terwijl ze bij de tweede formulering direct van zichzelf weten of ze de handen uit de mouwen kunnen steken of niet.

Is het gebruik van (te) moeilijke woorden een valkuil voor jou? Gebruik onze tips:
1. Schrijf zoals je spreekt met een familielid, vriend of kennis buiten je vakgebied;
2. Sta stil bij de betekenis van de woorden die je schrijft. Zoek eventueel naar een synoniem ander woord dat makkelijker is.

Valkuil 2 - Lange zinnen

Een intelligente tekstschrijver schrijft regelmatig (te) lange zinnen. Met name de oud-gymnasiasten en literatuurliefhebbers hebben daar een handje van. Je bent immers gewend aan een prachtige volzin met minstens vier bijzinnen. Misschien hou je daar gewoon van, want een lange zin geeft veel details, sfeer en het toont je welbespraaktheid. Dat is helemaal niet erg, maar bedenk wel dat de meeste mensen andere hobby’s hebben en dit veel te moeilijk of omslachtig vinden.

Is het gebruik van (te) lange zinnen een valkuil voor jou? Gebruik onze tips:
1. Dwing jezelf om korte zinnen te schrijven;
2. Blijf afwisselen tussen korte zinnen en iets langere zinnen, bijvoorbeeld door een komma of ander leesteken in te voegen.

Valkuil 3 - Stappen overslaan

Deze valkuil is vooral voor tekstschrijvers die gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp, en deze specialisatie vervolgens uit moeten leggen aan leken. Naast het gebruik van vakjargon (moeilijke woorden) zul je ook sneller geneigd zijn om stappen over te slaan. In het dagelijks leven is dit heel praktisch. Stel dat je elke keer na moet denken over de stappen die je doet als je met de auto naar de supermarkt rijdt. Auto van het slot halen, portier openen, gaan zitten, koppeling intrappen terwijl je de autosleutel in het slot omdraait, gordel om, (dim)lichten aan, in de eerste versnelling, handrem eraf, om je heen kijken, richting aangeven en wegrijden. In deze tekst ontbreekt nog een belangrijke stap. Heb je deze stap gemist? Waarschijnlijk niet, want je pakt automatisch het stuur vast. Iemand die het letterlijk voor de eerste keer leest en stap voor stap volgt, zou de parkeerplaats niet afkomen.

Is het gebruik van vakjargon jouw valkuil? Of vergeet je informatie te vermelden? Gebruik onze tips:
1. Weet welke voorkennis jouw doelgroep heeft;
2. Verplaats je in jouw lezer. Wat wist je hier jaren geleden zelf over? Waar was je nieuwsgierig naar? Wat is het probleem en hoe geeft jouw tekst daar antwoord op?

Laat iemand met je meekijken

Wees geen intelligente tekstschrijver; wees een slímme tekstschrijver die zich aanpast aan zijn of haar doelgroep. Twijfel je of de tekst op het juiste taalniveau is geschreven? Laat jouw woorden aan iemand lezen die dicht bij de doelgroep staat. Of neem eens vrijblijvend contact op met de redacteuren van Schrijversplaza. Wij kijken graag met je mee.