Spring naar content

7 tips voor betere teksten op mobiele websites

tips-voor-betere-tekst-op-mobiele-websites

7 tips voor betere teksten op mobiele websites

Teksten voor mobiele websites zijn anders dan normale artikelen. Waarschijnlijk heb jij je website hier al op aangepast. Maar zijn jouw teksten ook al mobile friendly?

Mobiel lezen is anders

Mensen lezen op hun mobiel anders dan op een groot beeldscherm. Op een computer, laptop of tablet scannen veel mensen de pagina in een F-vorm: titel, inleidende alinea, tussentitels en delen van alinea’s. Daar zijn online teksten op gericht.

Op het kleine scherm van een mobiele telefoon concentreert de lezer zich echter op het midden van de pagina. De gebruiker kan teksten nauwelijks scannen op lengte en tussentitels. Dat vraagt om een andere schrijftechniek. Volg onderstaande tips en zorg dat jouw teksten ook op mobiel goed worden gelezen.

1. Start met belangrijke informatie

Plaats de belangrijkste informatie bovenaan, zodat je lezer weet waar het artikel over gaat. Maak de tekst oprolbaar. Start met essentiële informatie. Voeg daarna pas extra informatie toe. Daarmee zorg je dat jouw bezoeker de belangrijkste informatie tot zich heeft genomen. Ook als hij niet alles leest.

2. Maak nieuwsgierig

Je wilt graag dat jouw bezoeker de hele tekst leest. Maak je bezoeker daarom nieuwsgierig met aantrekkelijke, prettig leesbare teksten.

3. Krachtige titels

Kies voor korte, maar krachtige titels. Lange titels nemen te veel schermruimte in. Dat maakt de kans groot dat je lezer afhaakt, omdat hij het ritme van de tekst kwijtraakt. Kortere titels zorgen voor meer overzicht en helpen om verder te lezen.

4. Kortere alinea’s

Schrijf kortere alinea’s. Een normale alinea op de computer vertaalt zichzelf naar een flinke lap tekst op de mobiele telefoon. Dat vraagt om veel concentratie. Daardoor verliest de lezer snel zijn aandacht. Korte alinea’s zijn overzichtelijker en prettiger leesbaar.

Daarnaast helpen korte alinea’s bij het leesritme. De lezer went aan het ritme en kan na iedere witruimte even pauze nemen, voor hij een nieuwe gedachte in zich opneemt.

5. Schrijven is schrappen

Iedere tekstschrijver kent de regel 'schrijven is schrappen'. Dat is bij mobiele webteksten belangrijker dan ooit. Schrijf kortere zinnen. Die zijn makkelijker te lezen op het kleine scherm van een mobiele telefoon. De betekenis van een lange zin kan verloren gaan als je bezoeker moet scrollen. Maak ook gebruik van actief taalgebruik. Dat maakt je teksten korter, maar ook prettiger leesbaar.

6. Maak je teksten niet korter

Je teksten hoeven niet korter te zijn. Dat lijkt tegenstrijdig met tip vijf, maar dat is het niet. Mobiele lezers die jouw artikel lezen, nemen daar vaak de tijd voor. Zorg er wel voor dat je tekst aantrekkelijk blijft met korte zinnen.

7. Minder afbeeldingen

Wil je dat je tekst gelezen wordt? Maak dan zo min mogelijk gebruik van afbeeldingen. Mobiele gebruikers geven meer aandacht aan foto’s dan aan tekst. Omdat foto’s al snel het hele scherm vullen, is het verstandig om het gebruik hiervan te minimaliseren. Zo blijft er meer aandacht over voor je verhaal.

Heb jij veel mobiele bezoekers? En zijn je teksten daar al klaar voor? Onze tekstschrijvers kunnen je huidige artikelen makkelijk herschrijven tot mobielvriendelijke teksten. Neem gerust eens contact met ons op.

Tekstschrijver nodig? Bel: 088 11 55 627