Skip to content
Facebook LinkedIn Twitter

7 tips voor betere teksten op mobiele websites

tips-voor-betere-tekst-op-mobiele-websites

7 tips voor betere teksten op mobiele websites

Teksten voor mobiele websites zijn anders dan normale artikelen. Waarschijnlijk heb jij je website hier al op aangepast. Maar zijn jouw teksten ook al mobile friendly?

Mobiel lezen is anders

Mensen lezen op hun mobiel anders dan op een groot beeldscherm. Op een computer, laptop of tablet scannen veel mensen de pagina in een F-vorm: titel, inleidende alinea, tussentitels en delen van alinea’s. Daar zijn online teksten op gericht.

Op het kleine scherm van een mobiele telefoon concentreert de lezer zich echter op het midden van de pagina. De gebruiker kan teksten nauwelijks scannen op lengte en tussentitels. Dat vraagt om een andere schrijftechniek. Volg onderstaande tips en zorg dat jouw teksten ook op mobiel goed worden gelezen.

1. Start met belangrijke informatie

Plaats de belangrijkste informatie bovenaan, zodat je lezer weet waar het artikel over gaat. Maak de tekst oprolbaar. Start met essentiële informatie. Voeg daarna pas extra informatie toe. Daarmee zorg je dat jouw bezoeker de belangrijkste informatie tot zich heeft genomen. Ook als hij niet alles leest.

2. Maak nieuwsgierig

Je wilt graag dat jouw bezoeker de hele tekst leest. Maak je bezoeker daarom nieuwsgierig met aantrekkelijke, prettig leesbare teksten.

3. Krachtige titels

Kies voor korte, maar krachtige titels. Lange titels nemen te veel schermruimte in. Dat maakt de kans groot dat je lezer afhaakt, omdat hij het ritme van de tekst kwijtraakt. Kortere titels zorgen voor meer overzicht en helpen om verder te lezen.

4. Kortere alinea’s

Schrijf kortere alinea’s. Een normale alinea op de computer vertaalt zichzelf naar een flinke lap tekst op de mobiele telefoon. Dat vraagt om veel concentratie. Daardoor verliest de lezer snel zijn aandacht. Korte alinea’s zijn overzichtelijker en prettiger leesbaar.

Daarnaast helpen korte alinea’s bij het leesritme. De lezer went aan het ritme en kan na iedere witruimte even pauze nemen, voor hij een nieuwe gedachte in zich opneemt.

5. Schrijven is schrappen

Iedere tekstschrijver kent de regel 'schrijven is schrappen'. Dat is bij mobiele webteksten belangrijker dan ooit. Schrijf kortere zinnen. Die zijn makkelijker te lezen op het kleine scherm van een mobiele telefoon. De betekenis van een lange zin kan verloren gaan als je bezoeker moet scrollen. Maak ook gebruik van actief taalgebruik. Dat maakt je teksten korter, maar ook prettiger leesbaar.

6. Maak je teksten niet korter

Je teksten hoeven niet korter te zijn. Dat lijkt tegenstrijdig met tip vijf, maar dat is het niet. Mobiele lezers die jouw artikel lezen, nemen daar vaak de tijd voor. Zorg er wel voor dat je tekst aantrekkelijk blijft met korte zinnen.

7. Minder afbeeldingen

Wil je dat je tekst gelezen wordt? Maak dan zo min mogelijk gebruik van afbeeldingen. Mobiele gebruikers geven meer aandacht aan foto’s dan aan tekst. Omdat foto’s al snel het hele scherm vullen, is het verstandig om het gebruik hiervan te minimaliseren. Zo blijft er meer aandacht over voor je verhaal.

Heb jij veel mobiele bezoekers? En zijn je teksten daar al klaar voor? Onze tekstschrijvers kunnen je huidige artikelen makkelijk herschrijven tot mobielvriendelijke teksten. Neem gerust eens contact met ons op.

Tekstschrijver nodig? Bel: 088 11 55 627

4 reacties

 1. Johan van Loon op 21 augustus 2015 om 11:32 am

  Hoi, interessant artikel! Zit er nog verschil in de grootte van het scherm? De mobieltjes worden steeds groter, geldt hiervoor ook nog steeds dat je wel rekening moet houden met het feit dat je voor mobiel schrijft?

  • F. Bakker op 27 augustus 2015 om 2:23 pm

   Hallo Johan, sommige mobieltjes zijn inderdaad bijna zo groot als een tablet! De meeste gebruikers lezen het echter op een relatief klein scherm. Zeker als je dat vergelijkt met een computerscherm. De komende tijd blijft het dus handig om voor (kleinere) smartphones te schrijven.

 2. Jordy Patrijs op 25 augustus 2015 om 8:37 am

  Is het juist niet zo dat afbeeldingen zorgen voor een betere leesbaarheid? Afbeeldingen zorgen voor afwisseling in de tekst en maakt het lezer fijner.

  • F. Bakker op 27 augustus 2015 om 2:21 pm

   Hallo Jordy, op gewone websites werkt het inderdaad vaak goed om meerdere afbeeldingen toe te voegen. Het geeft wat rust en afwisseling tussen het lezen door. Al kunnen te veel afbeeldingen soms weer voor te veel afleiding zorgen, waardoor een lezer alsnog afhaakt. Zoek altijd naar een goede balans. Op mobiele websites neemt een afbeelding echter al snel alle schermruimte in. Uit onderzoek is gebleken dat mobiele lezers meer lezen als de tekst geen afbeeldingen bevat.

Laat een reactie achter